La confiança del comprador d’habitatge estranger comença a recuperar-se a Barcelona
La capital catalana es manté com una de les ciutats més atractives d’Europa per comprar o llogar habitatge
Segons l’agència immobiliària Monika Rüsch, l’efecte dissuasori provocat pels atemptats d’agost de 2017 i per la inestabilitat política, està perdent pes entre els compradors i inversors estrangers, que a poc a poc tornen a confiar en el mercat immobiliari de Barcelona.
Barcelona, 3 de abril de 2018.- Després de les últimes grans crisis immobiliàries, les de 1993 i 2007, els compradors internacionals van tornar a invertir a Barcelona. L’agència immobiliària Monika Rüsch, empresa amb més de 25 anys de trajectòria en el mercat residencial de Barcelona i líder en clients internacionals, ha sobreviscut a totes dues, i és per la seva dilatada experiència pel que opina que, després dels esdeveniments dels últims mesos, la confiança estrangera en el mercat immobiliari de la capital catalana ja s’està recuperant.
Les conseqüències a nivell econòmic dels atemptats d’agost de 2017 ja estan quedant enrere, ja que les ciutats europees que han patit aquest tipus de tragèdies es recuperen en aquest terreny en un període mitjà de 13 mesos. I pel que fa a la inestabilitat política, l’efecte dissuasori que podia provocar en potencials compradors estrangers, ja comença a estar bastant difuminat. Segons explica Jordi Gruart Rüsch, director general de Monika Rüsch i economista amb més de 20 anys d’experiència en el mercat immobiliari, “la disminució dels compradors i inversors estrangers és temporal i passatgera, ja que Barcelona és una de les ciutats més atractives de Europa per comprar o llogar habitatge, per davant de Londres, París o Roma”.
Actualment, el perfil majoritari del comprador estranger d’habitatge a Barcelona és de més de 40 anys, de classe mitjana-alta, empresari / a o directiu / a, i amb un alt poder adquisitiu. A l’agència Monika Rüsch troben, sobretot, molts europeus que tenen la idea de jubilar a Barcelona, ja que, amb la jubilació que cobraran al seu país, a la ciutat de Barcelona podran tenir una major qualitat de vida amb la mateixa renda disponible.
Barcelona és tan atractiva per als compradors i inversors estrangers perquè no ha perdut la seva imatge cosmopolita. A més, és la ciutat estrella de l’àmbit de la Mediterrània: té platja, un clima temperat i està a 90 minuts dels Pirineus. “A la primavera es pot navegar al matí i esquiar a la tarda”. Compta amb una àmplia oferta cultural i gastronòmica, i segueix sent una de les ciutats més ben valorades en l’àmbit de la seguretat. La seva ubicació estratègica i connectivitat aeroportuària són altres dels aspectes que fan de Barcelona un dels principals destinacions turístiques del món (està a un màxim de 3 hores d’avió de qualsevol ciutat europea).
Però a més hi ha quatre raons econòmiques fonamentals per entendre l’interès de la inversió estrangera en el mercat immobiliari de Barcelona. Segons una anàlisi elaborat per Monika Rüsch, en primer lloc, si es compara amb les zones centre de les principals capitals europees, comprar un habitatge a Barcelona és més econòmic: el preu del m2 a Londres és de 14.611 euros, a París de 9.834 , ia Berlín se situa en els 4.825 euros. Davant totes elles, el preu del m2 a Barcelona és de 4.368 euros.
En segon lloc, llogar un habitatge a Barcelona és més barat que en altres capitals europees. Aquí, el cost mitjà del lloguer d’un habitatge de 3 habitacions al centre de la ciutat se situa en els 1.419 euros mensuals. A Londres és més del doble, 3.380 euros; a Paris supera els 2.400, i a Berlín el cost és similar, encara que per sobre del de Barcelona, situant-se en els 1.483 euros. Altres ciutats com Oslo o Roma, que no superen els preus del m2 de venda de Barcelona, sí que són més cares en el terreny del lloguer. A la capital noruega s’acosta als 2.100 euros, i a la italiana és de 1.892 euros mensuals.
El cost de la vida és la tercera raó econòmica de pes per invertir en el mercat de l’habitatge de Barcelona davant d’altres opcions europees. Segons l’anàlisi de la immobiliària Monika Rüsch, si a Barcelona es disposa de 1.000 euros, a París es necessita 1.395 euros per fer el mateix, i a Oslo 1.649 euros.
En quart i últim lloc, se situen les diferències salarials i de les pensions. Pel que fa a la diferència salarial, en termes numèrics i traslladada a capacitat real adquisitiva, es veu bastant minvada, ja que cal aplicar el diferencial del cost de la vida. Així, si a Paris un salari mitjà és de 1.690 euros i a Barcelona de 1.000 euros, el cost de la vida a la capital francesa és un 39,5% més alta que a la catalana. Això vol dir que la diferència en la capacitat real adquisitiva és de tan sols 295 euros. En resum, el cost de la vida a Oslo està un 110% per sobre de Barcelona, a Londres un 91%, a París un 69%, a Berlín un 48%, i a Roma està en el 5%.
En aquest últim apartat, pel que fa als jubilats europeus, disposen d’una renda molt superior a l’espanyola i de la llibertat de gastar-la on vulguin, el que fa que molts d’ells optin per fer-ho en ciutats espanyoles, com ara Barcelona.
Sobre Monika Rüsch – https://monikarusch.com/
La immobiliària Monika Rüsch compta amb més de 25 anys de trajectòria en el mercat residencial de Barcelona. Posa a disposició dels seus clients el millor equip humà, de diverses nacionalitats, resolent així la barrera de l’idioma, assessorament personalitzat i les últimes tecnologies per promocionar els seus habitatges augmentant les probabilitats d’èxit de cada operació. Amb vocació internacional, el 40% dels seus clients són compradors estrangers. La seva oferta està formada per habitatges de gran qualitat, de la qual aporten informació exhaustiva, fins i tot a través de plans 3D interactius i visites virtuals.